Zeliščna frtalja z namazom iz dimljene postrvi

frtaljaZa frtaljo potrebujemo:

  •    250 g moke
  •    4 jajca
  •    4 dcl mleka
  •    0,5 dcl mineralne vode
  •    zelišča (melisa, koromač, meta, drobnjak …)
  •    ščep zeliščne soli Zeli

Za namaz potrebujemo:

  •    200 g dimljene postrvi
  •   150 g skute
  •   3 žlice kisle smetane
  •   1 žlico gorčice
  •   zeliščno sol

Priprava:

Vmešamo jajca, mleko, vodo in sesekljana zelišča. V drugi posodi pripravimo moko in zeliščno sol, postopoma dodajamo jajčno zmes in mešamo. Spečemo frtalje (v debelini palačink) na majhni količini prečiščenega masla.

V posodo damo nadrobljeno dimljeno postrv, dodamo kislo smetano, skuto in gorčico. Solimo z zeliščno soljo. Premešamo.

Mrzle frtalje namažemo z namazom, zavijemo in zrežemo manjše roladice. Postrežemo z veliko skledo solate.

Bezgov sirup

Potrebujemo:

  •     30 bezgovih cvetov
  •     3 kg sladkorja
  •     3 limone
  •     3 l vode
  •     3 citronske kisline

 

Priprava:
Vodo in sladkor zavremo, da se sladkor stopi. Ko se voda malo shladi, dodamo bezgove cvetove, limono, narezano na rezine in citronsko kislino. Pokrito pustimo 24 ur, nato precedimo in prelijemo v steklenice.

Zdravilni učinki:
Bezgov sirup razredčen z vodo se uporablja kot osvežilno pijačo. Snovi, ki so prisotne v cvetovih, imajo pozitiven učinek na čiščenje krvi.

Frtalja iz regratovih cvetov

Potrebujemo:

  •    regrat
  •    skodelica regratovih cvetov
  •     skodelica bele moke
  •     2 jajci
  •     sol
  •     mleko po potrebi
  •     skodelica masti

Priprava:
Zaprte regratove cvetove razpolovimo in stresemo v mleko, ki mu dodamo še moko, jajca, sol in toliko mleka, da dobimo tekoče testo. Frtaljo spečemo na masti in ponudimo s solato iz divjega radiča.

Sirup iz smrekovih vršičkov

Potrebujemo:

  •     smrekove vršičke
  •     sladkor

 

 

 

Priprava:
V stekleni kozarec nalagamo izmenično plast smrekovih vršičkov, nato sladkor vse dokler ne napolnimo kozarca. Zadnja plast naj bo sladkor. Kozarec dobro zapremo in ga postavimo na sončno okensko polico ter pustimo stati, dokler se sladkor popolnoma ne stopi, da nastane gosta zmes. Zmes precedimo in nalijemo v steklenice ter shranimo v hladnem in temnem prostoru.

Zdravilni učinki:
Smrekov sirup se uporablja za kašelj.

Regratov sirup

Potrebujemo:

  •     300 g regratovih cvetov
  •     1,5 kg sladkorja
  •     2 limoni

 

Priprava:
Regratove cvetove splaknemo pod tekočo vodo in jih temeljito odcedimo. Stresemo jih v lonec ter prilijemo 2 litra hladne vode, pristavimo, zavremo, prekuhamo in precedimo. Precejeni sok znova pristavimo. Dodamo sladkor in limonin sok, nato pa med nenehnim mešanjem kuhamo, da se sladkor stopi, tekočina pa dobi primerno gostoto. Še vroč regratov sirup natočimo v oprane steklenice, dobro zapremo in shranimo v suhem, temnem prostoru.

 

Uporaba:

Razredčen regratov sirup s hladno (mineralno) vodo pripravimo kot osvežujočo brezalkoholno pijačo.
Regratov sirup lahko uporabimo tudi kot nevsakdanje sladilo za sadne solate, sadne kupe, sorbete in druge sladice.

Zdravilni učinki (domnevni):
Po žlica regratovega sirupa ali kozarec regratovega soka dnevno naj bi pospeševala prebavo ter izboljšala krvno sliko in splošno počutje.

Skutin namaz s čemažem

Potrebujemo:

  •     1/2 kg skute
  •     1 lonček kisle smetane
  •     manjša čebula 5 žlic čemaža
  •     sol in poper
  •     gorčica po okusu

 

 

Priprava:
Skuto in kislo smetano gladko zmešamo, dodamo drobno narezano čebulo, drobno narezane lističe čemaža in začimbnice po okusu. Vse skupaj dobro zmešamo in skutin namaz je pripravljen.