Novice

Zadišalo je po frtalji z namazom iz dimljene postrvi

jedSpoštovanje in skrb za ohranjanje kulinarične tradicije, uporaba svežih, sezonskih in lokalnih sestavin ter medgeneracijsko sodelovanje so vrednote, ki jih poudarja projekt društva Vesela kuhinja - Kuhna pa to. To so vrednote, ki smo jih v Zeliščnem centru Grgarske Ravne vzeli za svoje, zato smo z veseljem sprejeli ponujeno sodelovanje ekipe iz Osnovne šole Deskle, ki se je v četrtek, 10. maja 2018, na zaključni degustaciji zgoraj omenjenega projekta pred trgovino Interspar v trgovskem centru Qlandia v Novi Gorici predstavila z zvito frtaljo z namazom iz dimljene postrvi.
Sodelovanje z OŠ Deskle v okviru projekta Kuhna pa to vidimo kot nadaljevanje uspešnega sodelovanja z učiteljico Leo Markočič Čibej in njenimi učenci pri akciji Stičišča NVO Planota »NVO gre v šolo«. Naša želja in zaveza je, da mlajšim generacijam približamo pomen uporabe svežih in sezonskih sestavin iz lokalnega okolja ter da jih ozavestimo o pomenu samopreskrbe in obujanja tradicionalnih jedi, ki so jih za nas pripravljale že naše none. Obenem pa je druženje z učenci priložnost za poglabljanje medgeneracijskega sodelovanja, ki je izjemno dragoceno za vse sodelujoče, saj prinaša tako izmenjavo znanj različnih generacij, kakor tudi poglabljanje vzajemnega spoštovanja, razumevanja in sprejemanja.

Od priprave do kreiranja jedi pred očmi navdušenih obiskovalcev

priprava

Pravo veselje je bilo opazovati spretne roke mladih kuharjev iz OŠ Alojza Gradnika Dobrovo, OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Simona Gregorčiča Kobarid ter OŠ Deskle v trgovskem centru Qlandija v Novi Gorici. Obiskovalci so čakali v vrstah pred mizami mladih kuharskih ustvarjalcev, saj so želeli poskusiti tradicionalne jedi iz lokalnih sestavin, ki so jim osnovnošolci nadeli moderno preobleko. Na meniju so bile jedi:

• ribana pašta v kremi kopriv, čemaža in divjih špargljev;
• kobariški mošnjički napolnjeni z dimljeno soško postrvjo, planšarsko skuto in divjimi travami, tudi stoletno čebulo;
• ješprenove kroglice s šparglji in rožicami;
• divje - špargljeva mineštra s pršutom;
• ješprenj z markandelo;
• zeliščna frtalja z namazom iz dimljene postrvi.

 

Iz teorije k praksi, tudi v kuhinji

Pobudnica vključitve OŠ Deskle v projekt Kuhna pa to in sodelovanja z nami – Lea Markočič Čibej – želi svojim učencem ponuditi ne le teoretično znanje, temveč tudi čim več praktičnih izkušenj. S sodelovanjem v projektu Kuhna pa to je učencem 6. razredov ponudila konkreten izziv, pri katerem so morali nabrano teoretično znanje preveriti tudi v praksi. »Otroci imajo veliko kulinaričnega znanja, pa tudi izkušenj, saj na svojih domovih pomagajo staršem pri pripravi hrane,« nam je pojasnila Markočič Čibejeva, ki je svojim učencem za izziv postavila pripravo zvite zeliščne frtalje z namazom iz dimljenih postrvi. Iz vsake skupine otrok, ki so v šolski kuhinji pripravili izbrano jed, je nato izbrala tiste mlade kuharje, ki so najbolj izstopali – Tio, Xiana, Andreja in Jakoba. Z njimi je nato nadgrajevala prvotno jed, do končne različice, s katero so se kot ekipa predstavili na četrtkovi zaključni degustaciji v Novi Gorici.

O sodelovanju z Zeliščnim centrom Grgarske Ravne

»Pri pripravi jedi posebno pozornost vedno dajem izbiri sestavin. Pri pripravi zeliščne frtalje imajo prava, domača, tradicionalna zelišča ključno vlogo pri doseganju tistega pravega okusa, s pomočjo katerega zavrtimo čas nazaj in se spomnimo naših non in nonotov, ki so za nas pripravljali najboljše jedi. Ko sem razmišljala na koga naj se obrnem, sem se spomnila uspešnega sodelovanja z Zeliščnim centrom Grgarske Ravne pri projektu »NVO gre v šolo«. Takoj sem vedela, da so pravi naslov za nas, saj nas vedno srčno sprejmejo, navdušijo z inovativnostjo in s praktičnim pristopom pri realizaciji idej.« (Lea Markočič Čibej)

 

Pomembna pozitivna izkušnja za otroke

Po mnenju Markočič Čibejeve je sodelovanje v projektu Kuhna pa to za njene učence pozitivna izkušnja. »Dobili so potrditev, da zmorejo, da lahko kuhajo tudi za večje število ljudi. Pa tudi to, da lahko tudi iz lokalnih, tradicionalnih, sezonskih sestavin pripravijo zelo dobre jedi. Da so jedi dobre in okusne, čeprav so zelene barve«, zaključuje Markočič Čibejeva.

In kaj so o kuhanju povedali mladi kuharji?

Tia
Tia: »Rada kuham. Danes sem se naučila, da lahko pripravimo frtaljo, ki ima malce drugačen okus in barvo – zeleno. Zanimivo je bilo tudi serviranje jedi, saj smo frtaljo ponudili v obliki ribe.«

Jakob
Jakob: »Rad kuham. Najraje pripravljam pohano meso. Tudi doma uporabljam zelišča. Zeliščna frtalja z namazom iz dimljene postrvi je dobra, tudi moji sošolci so jo z veseljem pojedli.«

Andrej
Andrej: »Rad kuham. Najraje pripravljam palačinke ali pa meso. Zeliščna frtalja je dobra, boljša kot sem si predstavljal.«

Xian
Xian: »Danes mi je bilo najbolj všeč kuhanje. Moja mama je kuharica, doma ji velikokrat pomagam. Skupaj pripravljava jedi za celo družino. Najraje pripravljam pohan sir. Zeliščna frtalja mi je bila všeč, prav tako tudi mojim sošolcem.«